Béke téri Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Epebetegek diétája

Epekövesség: epeutak leggyakoribb betegsége. Főleg nők betegsége. Az epekő képződésre főleg az epehólyagban kerülhet sor. Vannak kövek melyek panaszt nem okoznak és csak véletlen derülnek ki ezeket „néma köveknek” nevezzük.

Kialakulás okai:

  • A koleszterin epe összetevője, de ha tovább növekszik a koncentráció akkor túltelítetté válik, koleszterinkristályok csapódnak ki, ezekből lesznek a koleszterinkövek.
  • A pigmentkövek (epefestékben gazdag) koleszterinben tartalma 10%-nál kisebb.
  • Kedvezően befolyásolja a kialakulást az epehólyag összehúzódásának tartós szüneteltetése (étkezések kihagyása).

Diéta célja:

Epeköves roham megelőzése és az epeköves betegek tünetmen- tességének biztosítása.

Epeköves roham utáni diéta:

Diéta fő szempontjai:

•  Ügyelni kell az elegendő folyadék bevitelére (tea, víz).

•  Másnaptól gyakori kis étkezések.

•  Zsírszegény étrend, lehetőleg első nap csak folyékony-pépes étrend

•  Távolabb kerülni a nagy mennyiségű és zsíros ételek fogyasztását.

 

Diéta fő szempontjai:

•  Kávé és koffeines italok fogyasztása tilos!

•  Gyakori étkezések (napi 4-5x).

•  Nyugodt étkezések biztosítása

•  Ne legyen az étel se túl forró se túl hideg.

•  Egyszerre kis mennyiségek fogyasztása

•  Kerülje a nagy zsiradéktartalmú táplálékokat

•  Mértékletesen egyen fehérjeforrásokból

Fő főzési irányelvek:

•  A pirospaprika zsiradékban való pirítása Tilos!

•  Zsírban olajban sütni, sem pirítani nem szabad!

•  Minden őrleményt szárazon pirítjuk a megfelelő színűre és utána a zsiradékmennyiséget „hidegen” adjuk hozzá.

•  Tojás főtt és zsírban sütött formája az ön számára káros.

•  Burgonyát zsírban sütni és pirítani nem szabad.

Mérsékelten fogyaszthat

  Tojás: heti 3-4 db (magas a koleszterin tartalma).    

 

Mit ehet

  • Hús és húskészítmények: napi: 50-100g csirke, pulyka , sovány sertés, marha, nyúl, hal. Felvágottak: sovány sonka, nyelv, sonkaszalámi, zalai felvágott, diétás virsli, diétás párizsi.
  • Tej, tejtermék: sovány tej 1-1,5%-os fogyasztása napi: 1 liter, sajtokból is a zsírszegények (köményes, fokhagymás, Túra).
  • Zöldségek: napi 20-30g. Az értékes élelmi rost tartalma miatt igen fontos tápanyagok. Minden megengedhető ami a beteg számára nem okoz panaszt. Nagyon figyelni kell a konyhatechnikai elkészítésre mivel vannak olyan élelmiszerek melyet ha fedő nélkül főzünk akkor az illóanyagok távoznak és nem okoznak felfújódást. Figyelni kell elkészítésnél még, hogy zsírszegényen legyen elkészítve. Főzelékek napi fogyasztása javasolt: 300-600g. Ezen belül napi 1 gerezd fokhagyma (magas jód, cink, foszfor és B vitaminok tartalma miatt). Bármilyen zöldség fogyasztható ami panaszt nem okoz.
  • Gyümölcsök és gyümölcs- készítmények: napi menny.:200-400g.
  • Zsírok és olajok: napi 15 ml (3 mokkáskanál) vagy 30g zsírszegény margarin.
  • Cukrászsütemények: vizes piskóták, vaj nélkül készült édes sütemények, tej nélkül készült pudingok, gyümölcssaláták.
  • Italok: tea kakaó (zsírszegény tejjel) lehetséges.
  • Gabonaipari termékek: csak abban az esetben kell korlátozni ha túlsúly van, akkor a javasolt mennyiség 1-3 zsemle vagy 4 kifli. Ajánlott még 1-2 evőkanál korpa fogyasztása. A rostanyag fontossága a széklet biztosítása és az anyagcsere kellemetlen termékeit így pl.: a feleslegben lévő zsiradékot felveszi és a szervezetből eltávolítja. Nagyon fontos mellé a bőséges folyadék fogyasztás.
  • Burgonya: egy étkezésre 150-200g ajánlott. Elkészítésnél figyelembe kell venni, hogy zsírban sütni és pirítani nem lehet.
  • Fűszerek: édes fűszerpaprika, paradicsom, édes vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyemzöld, zeller, kapor rozmaring.

Mit nem ehet

  • Alkohol kerülése!
  • Hús és húskészítmények: szalonna, császárhús, tepertő, disznósajt, zsíros felvágottak (szalámi, szárazkolbász), olajos hal, sült kolbász és hurka, párizsiasan elkészített húsok, rántott hús, zsírban/olajban sült hús.
  • Tej, tejtermék: tejszín, joghurtok, vaj.
  • Cukrászsütemények: vajkrémes, csokoládés, tejszínes édességek kerülése.
  • Olajos magvak: dió, földimogyoró, mák, mandula.
  • Gyümölcsök és gyümölcskészítmények: banán , szőlő, aszalt gyümölcsök (magas cukortartalom-felfúvódást okoz).
  • Fűszerek: A csípős erős fűszerváltozásokat nem szabad felhasználni de az enyhébb ízesítőket sem lehet használni nagyobb mennyiségben.